Scratch (vervangen door code.org)

Een computer is een leuk ding, maar zonder software ben je er eigenlijk niets mee. Software is een programma dat ervoor zorgen dat je met een computer ook iets kan doen. Zo heb je bijvoorbeeld een tekstverwerker die jou op een vlotte manier toelaat om teksten te tikken en ze er mooi te laten uitzien. Software wordt geschreven door programmeurs. Ze gebruiken hiervoor een taal die de computer begrijpt. Het leuke aan programma’s schrijven is dat je jouw eigen wil kan opdringen aan de computer, je laat de computer die dingen doen die jij zelf bepaalt.

Programmeren is niet gemakkelijk, maar je kan het wel leren. Zoals met alles, begin je best eenvoudig. Er bestaan verschillende soorten computertalen, maar Scratch is er eentje die je de eerste knepen van het vak leert en al bij al, niet zo moeilijk is.

In de volgende lessen leren we jou hoe je een SPRITE moet besturen. Je kan hier de handleiding bekijken.

Je kan de SPRITE allerlei bewegingen laten uitvoeren. Alleen begrijpt de SPRITE geen gewoon Nederlands, hij kan enkel met de taal Scratch overweg. Maar je zal merken dat dit niet zo moeilijk is.

Je kan hier het programma: Scratch downloaden. Maar ook online werken.